Innovatie en Samenwerking: De Opening van VIB's Nieuwe Bio-Incubator in Zwijnaarde"

Publicatiedatum

Op 17 april opende het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), in samenwerking met de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV en met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), een nieuwe bio-incubator in Zwijnaarde. Deze state-of-the-art faciliteit, gelegen in de Tech Lane Ghent Science Park op campus Eiland, is een toonbeeld van innovatie en samenwerking binnen de biotechsector. Met een oppervlakte van 6.000 m² biedt de bio-incubator ruimte aan 10 tot 15 startende biotechbedrijven, waarmee het een cruciale rol speelt in de ondersteuning van de groeiende vraag naar gespecialiseerde infrastructuur voor jonge ondernemingen. De opening van deze incubator markeert een belangrijk moment voor de Gentse biotech cluster, die bekend staat om zijn dynamische en aantrekkelijke ecosysteem voor zowel lokale als internationale spelers.

© VIB

Om de groeiende vraag naar bijkomende infrastructuur voor startende ondernemingen in de biotechsector te ondersteunen, startte VIB in samenwerking met de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV en met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) in 2022 de bouw van een nieuwe bio-incubator. Vandaag, ongeveer 2 jaar na de eerstesteenlegging, worden de deuren van de ​ nieuwe bio-incubator geopend. ​ Ruim 6.000 netto m² aan labo- en kantoorruimte staat er klaar voor zo'n 10 tot 15 startende biotechbedrijven. De incubator bevindt zich in de nieuwste ontwikkelingszone van Tech Lane Ghent Science Park op campus Eiland. Samen met de nieuwe campus ondersteunt de incubator de verdere groei van de Gentse biotech cluster.

De biotechindustrie kent al sinds haar opstart heel wat activiteiten in en rond Gent. Pionierende bedrijven als CropDesign en Innogenetics zetten Gent op de bakermat van wat vandaag een drijvende kracht van de Belgische economie is. Met meer dan 30.000 directe werknemers, geldt de biotech immers als een sleutelsector met veel groeipotentieel in onze regio.

Nood aan ruimte

De groeispurt van de biotechsector zet zich merkbaar verder. Dankzij gevestigde waarden als argenx, Biotalys, Sanofi en tal van innovatieve startups zoals 272BIO, Orionis Biosciences en Confo Therapeutics beschikt de stad vandaag over een dynamisch en aantrekkelijk ecosysteem. Niet alleen lokale start-ups vinden hier hun plek, ook buitenlandse spelers zoals Inari nestelen zich goed in het ecosysteem dat bijzonder goed interageert met de aanwezige kennisinstellingen zoals VIB en de UGent.

© 272Bio

Die dynamiek resulteert in een groeiende vraag naar infrastructuur. Startende biotechbedrijven uit het binnen- en buitenland hebben een concrete nood aan gespecialiseerde labo- en kantoorruimte. Daarom initieerden VIB en PMV, met steun van EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling), de bouw van een gloednieuwe en ultramoderne bio-incubator. Vandaag, 2 jaar na de eerstesteenlegging, is het gebouw opgeleverd en beschikbaar voor startende bedrijven om er hun intrek te nemen.

Dynamische infrastructuur voor een dynamische sector

Met 6000 m² netto operationele ruimte opgedeeld in eenvoudige schakelbare modules van elk ongeveer 270 m² biedt de nieuwe bio-incubator plaats aan 10 tot 15 startende biotechbedrijven. Elke module heeft uitgeruste laboratoriumruimtes, kantoren, ondersteunings- en opslagruimte. Om de interactie tussen de bedrijven te bevorderen, zijn er op elke verdieping informele ontmoetingshoeken en flexibele werkplekken.

© 272Bio
© 272Bio

We zien in de sector meer en meer dat kruisbestuiving belangrijker wordt. Samenwerking over de bedrijfsgrenzen heen leidt tot meer innovatie. Dat wilden we samen met de architecten van het gebouw – een consortium van Modulo Architects, Stephane Beel Architects en Istema – ook met het ontwerp van het gebouw in de hand werken: met ruimtes die interactie stimuleren en een modern ontwerp waarbij transparantie centraal staat. Daarnaast bieden we de flexibiliteit om modules qua grootte af te stemmen op de noden van de bedrijven die we huisvesten. Zo zorgen we ervoor dat elke start-up in functie van de evolutie van zijn noden kan groeien binnen het gebouw door aanpalende modules in gebruik te nemen.

Wim Goemaere
COO VIB

Strategische locatie

Aanvullend op de ultramoderne faciliteiten die het gebouw te bieden heeft, bevindt het complex zich ook op een strategische locatie. Tech Lane Ghent Science Park is een wetenschapspark dat PMV samen met de UGent en Stad Gent realiseert. Het park biedt plaats aan spin-offs van de universiteit, aan startende en groeiende bedrijven, en aan onderzoekscentra van grote internationale bedrijven die elkaar moeten bevruchten en zo nieuwe initiatieven moeten doen onstaan.

Met campussen van de UGent, de aanwezigheid van UZ Gent en de nabijheid van industriële spelers, bevindt de nieuwe VIB Bio-Incubator zich recht in het hart van de Gentse biotechcluster. In de nabije omgeving bevinden zich ook nog andere onderzoeksfaciliteiten, zoals de VIB Agro-Incubator in Nevele, of de landbouwonderzoeksfaciliteiten van ILVO. Ook dat moet kruisbestuiving en samenwerking in de sector verder stimuleren. ​

Deze incubator draagt bij tot de topprioriteiten van de EU, zoals de Europese Green Deal en onze strategie rond industriële veerkracht. Het state-of-the-art gebouw biedt onderdak aan biotech-projecten van kritisch belang, in een periode waarin onze strategische autonomie, onze innovatie en onze werkgelegenheid onder druk staan. De incubator stimuleert ook de samenwerking tussen wetenschappers, startup ondernemers en gevestigde waarden in de bio-industrie. Een dergelijk samenwerkingsmodel nemen we graag als een voorbeeld in de Europese Unie.

Tom De Smedt
Adjunct-Vertegenwoordiger van de Europese Commissie in België

Een baken voor biotech

De nieuwe VIB Bio-Incubator is te vinden langs de E40 ter hoogte van Eiland Zwijnaarde. Dankzij een BREEAM-certificering en CO2-neutrale uitbating, vertegenwoordigt het gebouw een grote stap in VIB's engagement voor duurzame vooruitgang.

Naast de incubatorruimte voorziet het gebouw ook plaats voor het gloednieuwe hoofdkantoor van VIB. Zo nam VIB al in januari 2024 haar intrek in de bovenste twee verdiepingen waar men zowel op de skyline van de historische stad als op de hele zuidelijke tech rand van Gent een uitkijk heeft.

Steun vanuit Europa

De kostprijs voor de bouw van de VIB Bio-incubator bedroeg zo'n 9,5 miljoen euro. Hiervan werd 4 miljoen euro gefinancierd door Europe via het Europees Fonds voor Regionale ontwikkeling.

 

Delen: